Home » شرایط پذیرش دعاوی ابطال سند

شرایط پذیرش دعاوی ابطال سند

دعاوی ابطال سند

فهرست مطالب

برخی از افراد پس از ایجاد یک سندی رسمی می‌خواهند به هر دلیلی این سند را باطل کنند؛ به همین دلیل این افراد به سراغ شرایط پذیرش دعاوی ابطال سند می‌روند. در صورتی که شما هم می‌خواهید یک سند رسمی را باطل کنید، پس در ادامه مقاله با ما همراه شوید.

ابطال سند رسمی چیست؟

ابطال سند رسمی

به نوعی دعاویی که شخص در آن اقدام به باطل کردن یک یا چند سند رسمی می‌کند، ابطال سند رسمی گفته می‌شود. دعاوی ابطال سند زمانی مطرح می‌شود که یک ملک همزمان به چندین شخص، فروخته شده باشد و یا سند مد نظر، مطابق با مقررات مربوطه، صادر نشده باشد.

در چه شرایطی می‌توان درخواست ابطال سند رسمی کرد؟

شرایط دعاوی ابطال سند در موارد خاصی قابل اجرا می‌باشد؛ از جمله این موارد می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

اسناد مجعول

در مواردی که افرادی قصد انجام کاری نامشروع را دارند و در واقع درصدد کسب مال از طریق روش‌های نامشروع و فریب شهروندان هستند، با دسترسی غیر مجاز به اوراق و مهرهای دولتی، اسنادی را جعل و از جهت رسیدن به اهداف خود، استفاده می‌کنند. این اسناد رسمی می‌تواند مربوط به هر چیزی از جمله کارت پایان خدمت، مدارک تحصیلی، سند خودرو، اسناد مالکیت منزل و … باشد. در این موارد باید سریعاً با استفاده از روش‌های دعاوی ابطال سند نسبت به بی‌اثر کردن سندهای جعلی اقدام کرد.

پیشنهاد ما: وکیل خوب در تهران

اسناد صوری و غیر واقعی

گاهی اوقات به علل مختلف، چند شخص بدون آنکه قصد واقعی مبنی بر نقل و انتقال داشته باشند، قراردادهایی را به صورت غیر واقع تنظیم می‌کنند. در اصلاحات حقوقی به اینگونه قراردادها که واقعی نیستند، قراردادهای صوری گفته می‌شود. به دلیل عدم واقعیت این قراردادها، می‌توان ابطال این سندها را به علت صوری بودن و نداشتن پشتوانه حقوقی واقعی از مراجع قضایی تقاضا نمود.

اسناد مالکیت معارض

سند مالکیت معارض، نوعی سند است که تمام یا بخش از سند مالکیت قبلی را در بر دارد و تمام یا بخشی از یک ملک در محدوده دو سند مالکیت باشد؛ به بیانی دیگر، همه یا بخشی از یک ملک که در سند مالکیت مؤخر قید شده، وجود خارجی نداشته و همان است که در سند مالکیت مقدم، قید شده است.

مطالب پیشنهادی  بهترین وکیل تهران

اسنادی صادر شده از طریق کلاهبرداری و دیگر جرایم

دیگر شرایط پذیرش دعاوی ابطال سند مربوط به اسناد جرایم می‌باشد. معمولاً اشخاص در مواجه با اینگونه موارد بلافاصله نسبت به طرح شکایت کیفری اقدام می‌کنند. به طور کلی صلاحیت  ابطال سند بر عهده مراجع حقوقی بوده و شخص ذینفع باید درخواست ابطال سند رسمی را به مراجع حقوقی اعلام کند.

پیشنهاد ما: بهترین وکیل کیفری در تهران را بشناسید

 ابطال اسنادی که جهت تضمین به دارنده سند سپرده یا منتقل شده است

بسیاری از موارد که افراد جهت انجام امور مضاربه‌ای و یا دریافت وام به افراد ثروتمند مراجعه و برای تضمین بازپرداخت، املاک و آپارتمان‌های نامبردگان را قولنامه می‌کنند، در حالی که هیچگونه برنامه‌ای جهت انتقال املاک مزبور ندارند و تنظیم قولنامه تنها به عنوان یک تضمین برای باز پرداخت وام و قرض می‌باشد.

در دیگر موارد، قرض دهندگان جدا از تنظیم قولنامه، خواستار این هستند که قرض گیرنده، سند رسمی ملک خود را نیز به نام آن‌ها منتقل نماید؛ در این موارد همیشه ریسک آن وجود دارد که قرض دهنده علیرغم دریافت تمامی طلب خود، به دلایلی از بازگرداندن سند به نام مالک واقعی، خودداری کند و در واقع قصد سوء استفاده و تحصیل مال را از طریق نامشروع را داشته باشد؛ در این شرایط شخص قرض گیرنده می‌تواند مطابق شرایط دعاوی ابطال سند درخواست ابطال سند را به دادگاه اعلام کند.

 ابطال سند مالکیت

ابطال سند مالکیت

یکی از انواع اوراق رسمی که تمامی موارد درج شده در آن در دفتر املاک ثبت و ضبط می‌شود، سند مالکیت می‌باشد. این سند در دست مالکین می‌باشد ولی به دلایل مختلفی ممکن است که به حکم دادگاه و یا علل مختلفی باطل شود و ارزش خود را از دست دهد.

مطالب پیشنهادی  مشاهده ابلاغیه با کد ملی

طرح دعاوی ابطال سند مالکیت

جهت مطرح کردن دعاوی ابطال سند رسمی مالکیت باید موارد زیر رعایت شوند:

  1. وجود سند مالکیت: اولین شرط و ارکان اصلی طرح بی‌اثر کردن سند مالکیت، وجود خود سند مالکیت در ید خواهان دعوا می‌باشد.
  2. رعایت مقررات مربوط به صدور سند: دومین شرط، رعایت قوانین و مقررات مربوطه جهت صدور سند می‌باشد.

تفاوت های موجود بین سند مالكیت و سند رسمی

تفاوت بین سند رسمی و مالکیت

بین سند مالکیت و سند رسمی، تفاوت‌هایی وجود دارد که در ادامه به این تفاوت‌ها اشاره می‌کنیم:

  • تشریفات تنظیم و صدور این دو نوع سند با یکدیگر متفاوت است.
  • بصورت كلی ثبت ملک در دفتر املاک، بیان کننده خاتمه جریانات ثبت می‌باشد و بعد از ثبت ملک مزبور دیگر به آن ملک جاری اطلاق نمی شود. بلكه ملک ثبت شده نامیده می شود. اما ثبت سند رسمی نقل و انتقال ملكک ثبت شده در دفتر اسناد رسمی به این معناست كه، با رعایت كلیه قوانین و مقررات جاری و با اخذ كلیه استعلامات و مفاصا حساب‌های مقرر قانونی، ملک به نام خریدار منتقل شده و ثمن معامله و حقوق دولتی نیز پرداخت شده است و از تاریخ تنظیم و امضای سند، مالک ملک مزبور شخص خریدار می‌باشد.
  • سند مالكیت در واقع انعکاس دهنده مندرجات دفتر املاک می‌باشد. ولی سند رسمی انجام معامله منعكس كننده آخرین نقل و انتقال انجام شده نسبت به مللک ثبت شده می‌باشد.
  • سند مالكیت در اداره ثبت صادر می‌شود. ولی سند نقل و انتقال در دفتر اسناد رسمی تنظیم و صادر می‌گردد.
  • سند مالكیت آمار قطعی و قانونی بر مالكیت شخص و یا اشخاص نسبت به ملک و یا املاک می‌باشد. ولیكن سبب تملک نمی‌گردد. ولی سند انتقال رسمی تنظیمی در دفتر خانه هم آمار قطعی و قانونی بر ملكیت اشخاص و هم سبب تملک و انتقال مالكیت به آنها می‌باشد.
  • سند مالكیت صادره از سوی اداره ثبت به معنای اخص كلمه سند رسمی موضوع ماده ۹۲ و ۹۳ قانون ثبت به حساب نمی‌آید. چرا که در ذات خود فاقد قدرت اجرایی و قابلیت اجرا می‌باشد و مفاد و بندهای آن به خودی خود قابل اجرا نیستند. در حالی كه مفاد و بندهای اسناد رسمی تنظیمی در دفاتر اسناد رسمی در رابطه با نقل و انتقال املاک و تعهدات مندرج در اسناد تنظیمی بدون نیاز به حكمی از سوی محاكم قانونی دادگستری لازم الاجرا بوده و دارای ضمانت اجرایی می‌باشد.
مطالب پیشنهادی  انواع جرایم سایبری و مجازات آن

برای کسب آگاهی بیشتر در رابطه با این تفاوت‌ها، کافی است با موسسه حقوقی دیوان خرد تماس بگیرید. در صورتی که قصد تنظیم شکوائیه را دارید نیز می‌توانید با وکلای ما در تماس باشید.

عدم رعایت مقررات مربوط به مبنای صدور سند

در صورت عدم رعایت مقررات مبنای صدور سند مانند عدم رعایت قوانین و مقررات جاریه کشور در قرارداد معامله، مستنداتی که مثبت انتقال مالکیت است و مستند صدور سند بوده ولی به هر علت قانونی، باطل یا فسخ شده باشد، در این موارد مدعی می‌تواند اقدام به دادخواست ابطال سند نماید.

عدم رعایت مقررات مربوط به تنظیم اسناد رسمی

در برخی از موارد به دلیل عدم رعایت مقررات در صدور سند، می‌تواند باعث ابطال سند رسمی شود. عدم رعایت قوانین ممکن است به صورت سهوی اتفاق بیافتد، البته امضا موارد این‌چنینی امکان پذیر نمی‌باشد. ولیکن با توجه به شمار زیاد مقررات و بخشنامه‌ها، امکان وجود اشتباهات زیادی وجود دارد، فلذا جهت درخواست باطل کردن سند مطابق با شرایط دعاوی ابطال سند، باید توجه داشت که در صورت عدم رعایت مقررات مربوط به صدور سند، می‌تواند درخواست ابطال سند را اعلام کرد.

در صورت نیاز به ابطال سند ملکی، می‌توانید از بهترین وکیل دعاوی ملکی در گروه دیوان خرد، استفاده نمایید. جهت برقراری تماس با گروه وکلای دیوان خرد با شماره‌های زیر، تماس حاصل نمایید.

۰۲۱۸۸۹۷۰۳۷۶

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید

امتیاز دهید

جدیدترین مقالات

جستجو در مقالات