Home » بیمه بیکاری و افراد مشمول آن

بیمه بیکاری و افراد مشمول آن

شرایط دریافت بیمه بیکاری

فهرست مطالب

بیمه بیکاری چیست

بسیاری از افراد هستند که به دنبال کار می‌گردند ولی نمی‌توانند کار مناسبی پیدا کنند و به همین دلیل نمی‌توانند از پس مخارج زندگی بر آیند. بیمه بیکاری برای کمک به این قشر جامعه که با مشکل عدم وجود کار مواجه هستند، به وجود آمده است. اما به طور کلی منظور از بیمه بیکاری چیست؟ شرایط دریافت بیمه بیکاری کدام‌اند؟ و چه افرادی مشمول این بیمه می‌شوند؟ پاسخ به این سوالات و موارد مربوط به آن‌ها، زمینه نوشتن این مقاله شده‌اند.

بیکار به چه کسی گفته می‌شود؟

به طور معنایی، به افرادی که دارای کار و درآمد نمی‌باشند، افراد بیکار گفته می‌شود. ولی تعریف بیکار از نظر قانون، کمی متفاوت است؛ از نظر قانون به افراد بیمه‌شده‌ای که بدون میل و اراده خود بیکار شده‌اند ولی آماده به کار می‌باشند، بیکار گفته می‌شود. افرادی که از طریق ترک کار یا استعفا بیکار شده‌اند، مشمول دریافت بیمه بیکاری نمی‌شوند.

چه افرادی مشمول بیمه بیکاری می‌شوند؟

در صورتی که فرد بیمه شده به عنوان “بیکار موقت” شناخته شود و یا به دلایلی از جمله سیل، زلزله و آتش‌سوزی بیکار شود، می‌تواند از خدمات و مزایای بیمه بیکاری برخوردار شود. افرادی مانند کارگران فصلی که در پایان فصل، اخراج می‌شوند نیز مشمول دریافت بیمه بیکاری می‌شوند. در صورتی که جزء افرادی هستید که شرایط دریافت بیمه بیکاری را شامل می‌شوید، هر چه سریع‌تر نسبت به دریافت این خدمات، اقدام نمایید.

پیشنهاد ما: معرفی بهترین وکیل مالیاتی

چه افرادی مشمول بیمه بیکاری می‌شوند؟

شرایط دریافت بیمه بیکاری چیست؟

در صورتی که یک شخص از شرایط دریافت بیمه بیکاری که در ادامه آورده‌ایم، برخوردار باشد می‌تواند نسبت به دریافت خدمات این بیمه، اقدام نماید:

  1. شخص باید به صورت غیر ارادی، بیکار شده باشد.
  2. شخص نباید بازنشسته، مستمری بگیر یا از کار افتاده باشد.
  3. حداقل سابقه پرداخت ۶ ماه حق بیمه، پیش از بیکار شدن داشته باشد.
  4. حداقل دارای یک‌ سال سابقه بیمه در آخرین کارگاه باشد.
  5. شخص نباید تبعه کشورهای دیگر باشد.
  6. شخص باید یک سال قرارداد کار با پرداخت حق بیمه داشته باشد.
مطالب پیشنهادی  وکیل انحصار وراثت در تهران

نکته1: بیمه‌شدگانی که به دلیل حوادثی از جمله آتش‌سوزی، سیل و زلزله کار خود را از دست داده‌اند، نیاز به داشتن حداقل سابقه بیمه نداشته و می‌توانند از مزایای بیمه بیکاری برخوردار شوند.

نکته2: اشخاصی که در زمره صاحبان حرفه و مشاغل آزاد و بیمه شدگان اختیاری قرار دارند، مشمول بیمه بیکاری نمی‌شوند.

نکته3: کارگران فصلی در صورتی که در میانه فصل از کار خود اخراج شوند، در صورتی که بیکاری آنها، غیرارادی تشخیص داده شود، این کارگران مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری می‌شوند.

نکته4: اشخاص شاغلی که ماهیت شغلی آن‌ها، جنبه دائمی دارد و بر اساس قرارداد کار به مدت زمان معینی مشغول به کار بوده‌اند و در آخرین کارگاه حداقل سابقه پرداخت یک سال حق بیمه را داشته باشند، در صورتی که در پایان قرارداد، بیکار شوند، با تشخیص واحدهای تعاون، کار و رفاه اجتماعی، بر طبق شرایط دریافت بیمه بیکاری، این اشخاص مشمول دریافت مقرری بیمه بیکاری خواهند شد.

نکته5: در صورتی که شخص بیمه‌شده‌ای پس از اتمام دوره سربازی، حداکثر ظرف مدت ۲ ماه به محل کار قبلی خود باز گردد ولی کارفرما از استخدام مجدد او خودداری کند، با احراز سایر شرایط می‌تواند از خدمات بیمه بیکاری برخوردار شود.

پیشنهاد ما: بهترین وکیل متخصص بیمه‌ تامین اجتماعی در تهران

 

شرایط دریافت بیمه بیکاری چیست؟

 

تا چه مدت می‌توان نسبت به اعلام بیکاری خود اقدام کنیم؟

طبق شرایط دریافت بیمه بیکاری، اشخاص بیمه شده نهایت باید پیش از اتمام 30 روز از بیکاری خود، به واحد کار و امور اجتماعی مراجعه و آمادگی خود را جهت اشتغال به شغلی مشابه، اعلام نمایند؛ پس از آن، گروهی متشکل از نمایندگان اداره کار و رفاه اجتماعی، تعاون و سازمان تأمین‌ اجتماعی نسبت به تشخیص ارادی یا غیرارادی بودن بیکاری آن اشخاص، اقدام می‌نمایند.

مطالب پیشنهادی  نکاح یا صیغه موقت چیست؟

شعب تأمین اجتماعی پس از دریافت تأییدیه‌هایی از سوی مراکز نام برده شده، شخص بیکار را مشمول دریافت حقوق بیکاری و در خصوص برقراری و پرداخت مستمری بیکاری برای آن شخص، اقدام می‌کنند. مبلغ بیمه بیکاری از همان روز اول شروع بیکاری شخص محاسبه و پرداخت خواهد شد.

مراحل تشکیل پرونده بیکاری

در صورتی که شخص از شرایط دریافت بیمه بیکاری برخوردار باشد و در مدت زمان 30 روزه تعیین شده با در دست داشتن مدارک لازم به واحد تعاون، کار و رفاه اجتماعی مراجعه و آمادگی خود را جهت اشتغال به شغلی مشابه اعلام نماید، با استفاده از مدارک، پرونده او به جریان خواهد افتاد.

از طرفی دیگر، افرادی که نتوانند در بازه زمانی تعیین شده، مدارک خود را تحویل دهند، در صورت ارائه عذری موجه و تأیید هیات حل اختلاف اداره تعاون، کار و رفاه اجتماعی، این زمان از پیش تعیین شده، به مدت 3 ماه قابل تمدید خواهد بود.

شخص متقاضی با در دست داشتن مدارک زیر، هم در شرایط کرونا و هم در دیگر شرایط، می‌تواند نسبت به دریافت بیمه بیکاری، اقدام نماید:

  • اصل و کپی تمام صفحات شناسنامه
  • اصل و کپی کارت پایان خدمت (فقط برای آقایان)
  • اصل و کپی کارت ملی
  • اصل و کپی گواهی کار از شرکت
  • اصل و کپی مدرک تحصیلی یا فنی
  • اصل و کپی یکسال آخر قرارداد کار یا رای صادر شده
  • ارائه 4 قطعه عکس ۴*۳ جدید
  • کپی صفحه اول دفترچه بیمه
  • معرفی‌نامه کارفرما

نکته: در معرفی‌نامه، کارفرما باید یک نامه‌ای به اداره کار مرکزی استان ارسال و علت بیکار شدن ناخواسته شخص را با درج زمان، به ‌صورت مکتوب اعلام نماید. تاریخی که بر روی نامه درج می‌شود، باید تاریخ یک روز پس از پایان قرارداد و آخرین روز تعیین شده در لیست بیمه باشد.

مطلب پیشنهادی : معرفی بهترین وکیل پایه یک دادگستری

مطالب پیشنهادی  کفیل چیست

بیمه بیکاری، اشخاص را تا چه مدت تحت پوشش خود دارد؟

مدت زمان پوشش بیمه بیکاری

حال که شرایط دریافت بیمه بیکاری را متوجه شده‌ای، بهتر است که مدت زمانی که می‌توانید تحت پوشش بیمه بیکاری قرار بگیرید را هم بدانید. مدت زمان پرداختی در بیمه بیکاری به این مورد بستگی دارد که شخص تا چه مدت، سابقه پرداخت حق بیمه دارد؛ ولی به طور کلی، افراد مجرد نهایت تا 36 ماه و افراد متاهل و متکفل، نهایت تا 50 ماه می‌توانند تحت پوشش بیمه بیکاری قرار بگیرند. البته هیچ محدودیتی در تعداد دفعات استفاده از بیمه بیکاری، وجود ندارد. در صورت تمایل یا هر گونه مشاوره رایگان در زمینه بیمه بیکاری می توانید با وکیل خوب در تهران تماس برقرار کنید.

بیمه بیکاری در چه صورتی قطع خواهد شد؟

  • بیمه شده باید دوباره استخدام شود.
  • بیمه شده باید از پذیرش کار مشابه پیشنهادی خودداری کند.
  • بیمه شده مستمری بازنشستگی دریافت کند یا منجر به کارافتادگی کلی شود.
  • مدت زمان پوشش بیمه بیکاری فرد به پایان یابد.
  • بیمه شده فوت کرد.
  • بیمه شده بدون دلیل موجه از شرکت در آموزش و سوادآموزی خودداری کند

میزان مبلغ پرداختی بیمه بیکاری، چگونه محاسبه می‌شود؟

میزان پرداخت مقرری بیمه بیکاری ۵۵ درصد از حقوق متوسط شخص بیمه شده است؛ این مبلغ بر اساس تعداد افراد تحت تکفل (نهایت 4 نفر) افزایش می‌یابد؛ به ازای هر شخص، 10 درصد به مبلغ پرداختی اضافه خواهد شد. افزایش پرداختی مشروط به آن است که میزان مبلغ افزایش یافته از حداقل دستمزد تعیین شده توسط شورای عالی در همان سال، کمتر و از ٨٠ درصد از حقوق شخص بیمه‌شده بیشتر نباشد. شخصی جزو ازکارافتادگان مستمری می‌باشد، می‌تواند همزمان با مستمری، از مقرری بیمه بیکاری نیز بهره‌مند شود. شما می‌توانید جهت آشنایی بیشتر با شرایط دریافت بیمه بیکاری و دریافت مشاوره، توسط شماره‌های زیر با موسسه حقوقی دیوان خرد، تماس حاصل نمایید.

۰۲۱۸۸۹۷۰۳۷۶

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید

امتیاز دهید

جدیدترین مقالات

جستجو در مقالات