Home » چک از نگاه مجازات کیفری

چک از نگاه مجازات کیفری

مجازات چک برگشتی

فهرست مطالب

مجازات چک برگشتی و کاهش آن به معضلی مهم برای دولت، بانک مرکزی و قوه قضاییه در کشور تبدیل شده است. به همین دلیل در قانون جدید چک، مجازات بسیار گسترده ای برای صادرکنندگان چک بلامحل در نظر گرفته شده است تا از صدور چک بلامحل جلوگیری شود. اگرچه نمی توان این صدور چک را به صفر رساند. اما با این روند مجازات کارهای قانونی می تواند تعداد آنها را تا حد زیادی کاهش داد. در ادامه این مطلب با صفر تا صد چک های برگشتی و جریمه آن بر اساس قوانین جدید و قدیم آشنا می شوید. پیشنهاد می کنیم ابتدا با قوانین چک آشنا شوید.

چک برگشتی چیست؟

چک برگشتی که به چک بلامحل یا بی‌محل نیز گفته می‌شود معروف است، چکی است که به دلایلی وجه کافی از بانک ندارد. بنابراین صاحب چک نمی تواند مبلغ مندرج در چک را دریافت کند. به عبارت دیگر، اگر شخصی چکی صادر کند و به دیگری بدهد، اما صاحب چک نتواند وجه مندرج در چک را پس از مراجعه به بانک در زمان تعیین شده وصول کند، به آن چک برگشتی یا چک می گویند. چک ها معمولاً به روش های زیر برگشت داده می شوند:

  • حساب صادرکننده چک وجوه کافی ندارد یا دارنده حساب بخشی یا تمام موجودی حساب را برداشت کرده است.
  • صادرکننده چک با علم به مسدود بودن حسابش چک را صادر کرده است.
  • صادرکننده چک به بانک اعلام کرد که مبلغ چک به صاحب چک پرداخت نمی شود.
  • چک به گونه ای تنظیم می شود که بانک به هر دلیلی از جمله قلم خوردگی، عدم تطابق امضا یا مغایرت در مفاد چک، مبلغی را به دارنده چک پرداخت نمی کند.

در این مقاله به بررسی موارد برگشت خوردن چک، مجازات صدور چک برگشتی و اعمال مجازات صدور چک برگشتی (چک بلامحل) نسبت به صادر کننده در گروه دیوان خرد می پردازیم.

مطالب پیشنهادی  بهترین وکیل قرارداد و دعاوی مشارکت

چک برگشتی چیست؟

0 تا 100 مجازات چک برگشتی

اکنون که می دانید در چه شرایطی صادرکننده چک برگشتی می تواند جریمه شود. باید بدانید که این چه نوع جریمه ای می باشد. جریمه چک برگشتی بسته به مبلغ چک متفاوت است که در ادامه با آن و بهترین وکیل کیفری در تهران آشنا خواهید شد.
در صورتی که مبلغ چک های برگشتی کمتر از یک میلیون تومان باشد، مجازات آن از یک روز تا سه ماه حبس متغیر است. البته طبق قانون جدید چک، صادرکننده این چک ها حبس نمی شود و مجازات جایگزین برای او تعیین می شود.
در صورتی که مبلغ چک برگشتی 1 تا 5 میلیون تومان باشد. صادرکننده چک به حبس از سه تا شش ماه محکوم می شود.
چنانچه مبلغ چک برگشتی بیش از پنج میلیون تومان باشد. فرد به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم می شود.
از سوی دیگر، بر اساس قانون جدید چک، چک برگشتی نیز برای صادرکننده جریمه های دیگری دارد. به محض عدم تامین مالی چک، بانک به شما 24 ساعت فرصت می دهد تا موجودی حساب را تکمیل کنید. در صورت عدم افزایش موجودی حساب شما، کلیه حساب های بانک ها و سایر موسسات اعتباری به مبلغ چک مسدود می شود. از طرف دیگر، شما نمی توانید این موارد زیر را انجام دهید.
  • باز کردن یک حساب کاربری جدید
  • صدور کارت بانکی جدید
  • تمدید تاریخ اعتبار کارت بانکی
  • دریافت هرگونه تسهیلات یا ضمانت
  • ثبت چک جدید در سامانه صیاد
0 تا 100 مجازات چک برگشتی
بنابراین حتی اگر چک برگشتی دارای احکام کیفری یا قانونی باشد. مجازات سنگینی برای آن در نظر گرفته شده، و در نتیجه تعداد چک های برگشتی کاهش می یابد. در صورت داشتن هرگونه سوال یا ابهامی در این زمینه می توانید سوالات خود را از طریق سایت گروه وکلای دیوان خرد مطرح نمایید تا از مشاوره حقوقی رایگان بهره مند شوید.
در نهایت تعداد زیاد چک های برگشتی به یکی از بزرگترین مشکلات نظام اقتصادی کشورمان تبدیل شده است. به همین دلیل جریمه های متعددی در قانون برای این چک ها در نظر گرفته شده است، تا از صدور چک بلامحل بکاهد. چک برگشتی در صورت وجود جنبه کیفری و در سایر موارد جنبه قانونی دارد که مجازات چک برگشتی در هر کدام متفاوت می باشد.
اگر پس از مطالعه این مقاله همچنان در مورد چک های برگشتی و جریمه های آن سوال دارید؟ توصیه می کنیم از خدمات مشاوره حقوقی رایگان سایت دیوان خرد بهره مند شوید، و پاسخ سوالات خود را از کارشناسان دریافت کنید.

نحوه برگشت زدن چک چگونه می باشد؟

  •  توجه داشته باشید که مشخصات صاحب حساب و سرمایه گذار باید در گواهی عدم پرداخت قید شود. اگر این یک حساب قانونی است، نام امضاکننده نیز باید وارد شود.
  • در صورتی که موجودی شخصی کمتر از مبلغ چک باشد، می توانید از بانک بخواهید که موجودی حساب را به شما بدهد و نامه عدم پرداخت را برای کمبود صادر کند.
  •  شعبه بانکی که چک را به آن برمی گردانید مهم می باشد. زیرا محل و تشریفات دادگاه را تعیین می کند، پس بهتر است چک را به بانک محل زندگی خود برگردانید.
  •  در نظر گرفتن زمان برگشت چک در رسیدگی های حقوقی و کیفری مهم می باشد.
مطالب پیشنهادی  وکیل طلاق توافقی

آیا چک برگشتی زندان دارد؟

در این شرایط سوالی که اغلب مطرح می شود این است اگر حکم را اجرا نکرد وضعیت چه خواهد بود؟ آیا پرداخت نکردن چک های برگشتی منجر به زندان می شود؟
در پاسخ باید گفت که در صورت عدم پرداخت بدهی متهم در مهلت مقرر، می توانید به صورت قانونی در اموال و دارایی وی توقیف کنید و مبلغ چک از محل دارایی های مورد وثیقه به شما پرداخت می شود. اما اگر هیچ دارایی از محکوم علیه دریافت نکرده اید، می توانید از دایره اجرای احکام تقاضای حکم جلب محکوم را بنمایید.

آیا چک برگشتی زندان دارد؟

مدت زمان زندان برای چک برگشتی

ظرف مدت 15 روز از تاریخ صدورِ چک و یک سال پس از صدور گواهی، برای اقامه دعوا مهلت خواهند داشت. می توان در دو دوره شش ماهه در مورد مجازات کیفری چک تصمیم گرفت. با توجه به‌روز شدن سیستم حقوقی استعلام آنلاین چک برگشتی قابل انجام است. در واقع می‌توان این کار را به صورت کاملاً آنلاین انجام داد.

دریافت مشاوره حقوقی در زمینه ی مجازات چک وصول نشده

با توجه به تغییرات اخیری که برای قانون چک در نظر گرفته شده است. شاهد تحول اساسی در وصول و مجازات چک های برگشتی هستیم. بنابراین باید نظم و قانونمندی بیشتری در این زمینه برقرار شود.

تا به امروز شاهد تعداد زیادی پرونده قضایی بوده ایم که بیشتر آنها مربوط به چک های برگشتی بوده است. مواردی که گاهی چندین سال طول می کشد. این در حالی است که با اجرایی شدن قانون جدید، جریمه چک های مفقود شده با تغییرات مثبتی همراه بوده است. تغییراتی که امیدواریم بتوان از تعداد دعاوی چک های برگشتی کم کند و نظم یکپارچه تری بر جامعه حاکم خواهد شد.

این مطلب را با دیگران به اشتراک بگذارید

امتیاز دهید

جدیدترین مقالات

جستجو در مقالات